taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Donnerstag, 3. November 2011

Darujem ti moju sreću srećo moja...





Ispred prozora se širi prostor bez godišnjeg doba. To je svijet cvijeća, misli i muzike. Mi danas živimo priču i volimo snove.
"Volim tvoje ime" reče mi pjesnik gledajući nebo koja svjetluca uvijek novim dimenzijama našeg vremena.
"Ti voliš boginju u meni" rekoh tiho
"Ne, ja volim sjećanje na nju, jer to je uvijek novi trenutak vječnosti u tebi" odgovori on mirno.

Gledam tisuću nijansi stvarnosti ovog trenutka, osjećam miris njegovog tijela koji se mješa s mirisima došašća, cimet i vanilija se sjedinjuju sa mirisom advenskog vjenčića i treprenjem svijeća. Čini mi se da je to miris ljepote nekih prošlih vremena, ljepota sjećanja postaje stvarnost.

"Mirisi me opijaju tvojim postojanjem " odgovorih mu smješeći se.
"Zatvori oči na tren i misli će te odvesti tamo gdje spavaju tvoja sjećanja" dotaknu me njegova misao.

I tu iza spuštenih trepavica se odjednom pojavi vjerovanjem izgubljeno vrijeme našeg buđenja i sazrijevanja. Tonovi mladosti odjeknuše u našem zagrljaju.
"Ja mislim da je ovo pravi smisao našeg postojanja. Sinestezija naših osjetila nam uvijek otvara vrata vremena i mi smo uvijek tu i tamo" rekoh tiho ne otvarajući oči
"Čuješ li daleke tonove univerzuma, osjećaš li mirise lavande i pokošenog sijena?"
"Osjećam mirise dunja, vanilije i cimta, čujem tonove pjesme Božić bijeli 
i vidim okićeni bor i zapaljene svijeće"
"Tu iza tih osjećaja je naša stvarnost, naše istinsko postojanje" njegova misao je blaga i odlučna u isto vrijeme.
"U našim mislima i željama je kompas koji nas vodi sretnim trenutcima i zokružuje naše vrijeme u krug ljubavi" završi pjesnik svoju misao.  
Otvorih oči. Na stolu treperava svijetlost došašća u kojoj se kupaju narandže i lješnjaci složeni zdjeli koja me prisjeća na djetinjstvo i budi osjećaj sigurnosti u meni.
"Tvoje ime je prošlost koju od rođenja nosim u sebi" reče mi sretno
"Podsjeća me na dolinu djetinjstva i močvaru u kojoj smo slušali tišinu. Njime čujem vapaj divljih ptica koje smo lovili, ali vidim i mjesečevo srebro okupano u rijeci i osjećam miris blata kojim sam odlazio u selo mojih praotaca."
Ovo je trenutak prave istine u nama, to je osjećaj koji nosi već otrcano ime ljubav.
Lutanje životom je od nas tražilo rješavanje zagonetki, donošenje odluka, završavanje zadataka, ostvarenje egzistencije i sigurnosti. Uzimali smo od života i zaboravljali mu vraćati. Svladavali smo prepreke i penjali se zamišljenim ljestvama Jakovljevim ka nebu uspjeha. No to je bila polovična sreća i nepotpuna stvarnost. Zbog njene polovičnosti mi smo ponekad zaboravljali trenutke sreće i stvarnost se svodila na puko preživljavanje.
A onda naučismo vrednovati trenutke, osjetismo sreću na izvoru, pronađosmo planinu ispod koje se rodio Bog i zvijezdu vodilju ka vratima vremena u zemlji koja se kupa u toplim bojama zalazećeg sunca.
Njemu, dječaku očiju boje sna, iz svih mogućih razloga darujem najljepši osjećaj koji mogu za njega utjeloviti u sebi, dobru staru, vječnu ljepotu sretnog postojanja



Keine Kommentare: