taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Dienstag, 15. November 2011

Ljubičasto vrijeme...
Držim na dlanu kristalnu kuglu iznjedrenu iz zagrljaja duše i materije. Zamišljam da stojim na proplanku svjetlosne planine i promatram kako se Sunce i Mjesec grle ljepotom ljubičastog beskraja. Pahuljasti oblak se kao svileni baldahin nadvio nad okna srca. U ovom trenu spajanja svjetlosti i tame, u trenutku prividnog mira na vrhu svijeta čini mi se kao da se u njemu krije tajna početka sna koji već godinama budna sanjam. Ja, nemirni sanjar u tom oblaku naslućujem čudesnu snagu ljubavi i šapćem:
Tvoje oči, zrcala tvog unutarnjeg sunca, moja sloboda je u vjetru tvoga osmjeha, moja tuga taži žeđ na izvorima tvoje sreće. Krsti me imenom tvoje ljubavi!
Pružam ruke i one postaju krila koja me nose u čudesne daljine sanjanih istina, na izvor početka. Iz oblaka mi se smješi bjelji od snijega, proziran kao kristal od nevidljivog sunca obasjan, anđeo ljubavi.
"Pođi sa mnom u ovaj ljubičasti san, otkrit ću ti istinu početka" začuh u vjetru treperenje struna nebeske harfe, simfoniju univerzuma, rapsodiju boja, omamljujući pjev Sirena koje su Odiseja vabile u snove.
"Ja nisam Odisej." šapnuh
"Kreni u pustolovinu i doživi sve njene postaje, prošlost, trenutak i ulazak u budućnost. Spoznaj sudbinu čovjeka koji nije zaboravio sanjati."
Sva čuda svijeta se skupiše u taj trenutak spoznaje. Anđeo ljubavi, bjelji od snijega, proziran kao kristal, obasjan nevidljivim suncem, postade ljubav za kojom cijeli svoj život čeznem. Ne ljubav prema čovjeku mog života, ne ljubav prema majci, nego ljubav skupljena u actus purus, primum mobile, ljubav, prvi pokretač koji me, stvarno, nosi u san u kojem su se, kao svilene niti, isprepleli snovi svih ljudi na svijetu.

Budimo drugačiji od drugih
jer mi nismo tek neki
ne dozvolimo monotoniji
ne dozvolimo kolotečini
ne dozvolimo strahovima
da nas zaraze.
Rastimo u slobodi
iza ograda i zidova
u kojima je život prevara
a vrijeme rob !

Nađoh se na otoku sreće i vidjeh sunčano čudo u Fatimi, Marijino čudo u Lurdu i Međugorju. Taj veliki otok, godinama skriven u najdubljem dijelu moje svijesti, zasja ljepotom istinskog postojanja u okrutnoj zbilji života. To je bio trenutak sjedinjenja legendi s onim, u znanosti, još uvijek nepronađenim, čvrstim, nepokretnim otokom naše životne srži, u beskrajnom moru životnih promjenjljivosti. Osjetih da su me misli, dotaknute anđeoskom snagom, uvele u onaj još nedokazani dio atoma koji je stvarno nedjeljiv i još uvijek samo srcem vidljiv, onaj dio koji svojim titrajima stvara simfoniju ljubavi koju tek srcem čujem.

"Ne okljevaj, pođi sa mnom u ljubičasto vrijeme. Otkrit ću ti istinu početka." začuh još jednom glas ljubavi. Prepustih se i ona me povede na najljepše putovanje moga života.
Mi danas djelimo tajne kao nekada ručak u studenskoj menzi. Pitaš me, jesi li gladna? Odgovaram, ne, volim te?
Jedino tamo gdje riječi prestaju, gdje su misli nepotrebne, tamo gdje stvarnost sama od sebe u nama raste, tamo, samo tamo na obali mora  sreće, tamo u beskraju sna može niknuti cvijeće ljubavi!  Putujem beskrajem, tonem u ocean snova. Boje i mirisi grle tek procvale proljetne cvjetove  i stapaju se sa tonovima nebeske harfe. Osluškujem tu ljepotu, vidim prodavačicu sreće i ona me svojom pjesmom uvodi u beskraj postojanja, u ljubičasto vrijeme, u san koji već godinama budna sanjam.


"Odakle dolazi ljepota" Dijana Jelčić- Starčević, Zagreb, 1987.


Keine Kommentare: