taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Montag, 24. Mai 2010

Bog ne kocka....



Kao dobre vile, Svijest, Ritam, Dinamika i Energija, mi otvaraju vrata nove spoznaje i pozivaju me u da misaono- osjećano napustim ovaj mali svijet, u kojem se više ne osjećam ugodno.
"Imajte hrabrosti i vi u ovom trenu zajedno sa mnom zakoračiti u beskonačnost još nepoznatog svijeta istine o početku sna koji jednostavno zovemo život. On je širok i velik, pun neizgovorenih misli i još nenaslućenih osjećaja. Njegove granice su još uvijek zatvorene tišinom iza vremena i vi ih ne osjećate i ne spoznajete svjesno jer još niste naučili slušati tišinu vaših osjetila. Krenimo zajedno u beskraj sna i vječnost ovog trenutka. Treptaj oka nas dijeli od istine početka, od izvora sna. Zaustavimo li na vratima između svijeta sna i jave, pristajemo na osudu izgnanstva i ostajemo lutalice tuđim svijetom u tuđem vremenu i prostoru. Ostajemo beskućnici na pragu vlastitog doma, bića bez osobnog prostor- vremena koja ne osjećaju što je uistinu život." pozivam u mislima sve ljude s kojima dijelim trenutke života.



Pokušavam vođena dobrim vilama uroniti u vrtnju nebeskog vretena i satkati materiju sna i  pretvoriti je u pisanu riječ. Budimo hrabri, prekoračimo prag u novu spoznaju, u svijet Svijesti svatko svoga uma na izvoru iz kojeg se, kao još jedna nečujna i nevidljiva vila, izdiže u nama dimenzija našeg stvaralaštva. Prvi korak je najteži, ali i odlučujući za spoznaju i ulaženje u čudesni univerzum uma. Tu u dubini nas samih se krije stvaraoc novoga svijeta u kojem onda treba znati svjesno živjeti.Tek tada ćemo uistinu spoznati trenutak, ono još neobjašnjeno ali vječno diskutirano sada i u njemu doživjeti vječno trojstvo svakodnevice, zakoračiti mostom koji povezuje um, tijelo i život u kojem postojimo i koji svojim postojanjem stvaramo.
Stoljećima se pitamo i tražimo odgovore dvojeći još uvijek između činjenice našeg kratkotrajnog vijeka na zemlji i nedohvatljive beskonačnosti i vječnosti univerzuma. Pitanja koja se dotiču vremena, dotiču se, automatski, smisla našeg života. Tema vrijeme, uvijek u sebi sadrži i odnos čovjeka prema sebi samom, prema drugim ljudima i prema događajima u svijetu u kojem čovjek živi. Treba zaboravi definicije i formule koje samo zbunjuju jer njih ne osjećamo iako smo iz njih krenuli ka  spoznaji vremena. Vrijeme nema formule ni zakona, ono uvijek iznova nastaje u nama, uvijek izrasta iz naših novih mogućnosti i postaje novi trenutak. Evo ja u ovom trenutku napuštam nametnutu mi stvarnost i zatvorena u kristalnoj kugli mog postojanja vidim sjedinjene sve moje prostor- vremenske dimenzije, vidim kako Bohr- Heisenberg.-ova slika svijeta, slika vala i slika čestice, prelaze u sliku kvantne geometrije u kojoj trepere najsitniji končići, malene, multidimenzionalne superstrune.




"Contraria sund complementa." šapuće mi Nils Bohr i ja vidim zagrljaj svjetlosti i tmine.
Simfonija koju čujem je glas istine o trenutku u kojem osjećam ubrzanje, ritam, tempo i dinamiku  pokreta. Vrijeme živi u mojim mislima i određuje i stvara uvijek nove oblike.



Einsteinov lik izranja u plavićastom Dalievom rastopljenom vremenu i postaje nova alegorija moje protege prostor- vremena. On tvrdi da trenutak primarno određuje srž tvari i njene osobine, a to je mjesto i vječno pokretna, vječno promjenjiva materija, koju on naziva energetskim poticajem. Nils Bohr mu se suprostavlja i tvrdi da je trenutak proces, neprekidni odnos među stanjima srži tvari.
"Bog ne kocka" kliče izumitelj teorije relativiteta, neprihvatajući ideje nove znanosti. "Moj san je želja da dokažem da Bog ne kocka, želja za teorijom koja će sjediniti trenutak spoznaje s trenutkom procesa."




Einsteinov san se još nije ostvario i danas nam izgleda, kao da je "Bog" ipak kockar koji pri tome ponekada i vara. Zaboravljam definicije i intelektualne dijaloge velikih umova i širim granice univerzuma misaono- osjetilno- osjećajnog u sebi. Prostor i vrijeme se sjedinjuju energetskim poljima našeg stvarnog postojanja i ja osjećam titranje superstruna i ritam iz kojeg pokret postaje most između svjetlosne dimenzije  prostor- vremena i univerzuma misaono- osjetilno osjećajnog u meni. Trenutak, ta kristalna kugla mog postojanja u kojoj postajem Leonardov čovjek koji, vođen dobrim vilama Sviješću, Ritmom, Dinamikom i Energijom svojih pokreta, pokretom čini matematički nemoguće mogućim, on kvadrira kružnicu. Ili je to ipak samo božjih ruku djelo?
"Usprkost našem vjerovanju u nepovratnost vremena i postojanost materijalnog prostora, te vjerovanja u njihovu odvojenu mjerljivost, u moderno doba je čovjekov um počeo otkrivati nove zakone u prirodi po kojima su vrijeme, prostor i materija stopljeni u jedinstvo koje je nazvano energija." pročitano mi potvrdi spoznaju snage trenutka koji svojim postojanjem stvaram. U ovom sretnom trenutku spoznaje osjećam zagrljaj drevne mistike i novoizrastajuće znanosti, osjećam energiju u sebi, energiju koja izvire sa tajnovitog vrela na kojem se susrećemo mi i svemir.

http://umijece-pokreta.blogspot.com/
http://umijece-vremena.blogspot.com/
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=11962
http://dinaja.blog.hr/

Keine Kommentare: