taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Donnerstag, 13. Mai 2010

O ljubavi i ljudima čista srca....



"Nije važan kritičar niti osoba koja ističe kako je neki snažan čovjek posrnuo ili kako je činitelj nekih djela mogao isto učiniti bolje. Zasluge pripadaju samo onome koji se nalazi u areni, čije je lice uprljano prašinom, znojem i krvlju, onome tko nastupa viteški, tko griješi i uvijek, nanovo posrće, onome tko je ponesen, tko zna što je entuzijazam i tko energiju ulaže u vrijednu stvar, onome tko, u najboljem slučaju, na koncu spozna trijumf visokog postignuća, pa, ako u najgorem slučaju i padne, pada hrabro, osiguravši time mjesto za sebe daleko više od onih hladnih i plašljivih duša koje ne znaju ni što je pobjeda ni što je poraz." Theodore Roosevelt



Jedna drevna legenda nam kazuje da negdje živi čudesna ptica koja zapjeva samo jednom u svom životu, ali ona pjeva ljepše nego bilo koji drugi stvor na zemlji, jer ona pjeva umirući. Od trenutka kad napusti gnijezdo ona traži trnovito drvo i nesmiruje se dok ga ne pronađe. Ptice umiru pjevajući, tko pjeva zlo ne misli, sretan čovjek umire pjevajući je spoznaja koja dolazi do naše svijesti i nekako nas potiče da ramišljamo o ljubavi, da ljubav odjenemo različitim odorama, da se upitamo što je uistinu ljubav, ta treprava energija za čijim izvorom tragamo cijeli život. Spoznajemo da iako smo se nekada odlučili krenuti trnovitim stazama, ljubav latentno u nama živi, ona ostaje uz nas, ljubav je uvijek uz nas, ljubav nas svojim nečujnim koracima prati i postaje putokaz ka zvijezdi novog svanuća. Legenda nas uči da se ono najljepše u životu može ostvariti kroz spoznaju boli, kroz odricanja, kroz sretno umiranje u trenutku, da bi sljedeći trenutak bio još svjetliji, još sretniji.
LJUBAV nije mirna tekuća rijeka. Mi vječni lađari njenim koritom učimo savladavti sve njene virove, njeno ključanje, njene vodopade i onda uranjajući u ljepotu njenog ustaljenog toka u širini ravnice našeg postojanja nastavljamo jedriti leptirastom galijom našeg bića ka ušću u ocean samsare. Onaj tko osjeća ljubav zna da je ona u svom nastajanju hirovita bujica osjećaja koje mi sami pripitomljujemo, kojoj mi svojom snagom poklanjamo snagu, svojim bićem hranimo njeno biće, svojim srcem branimo njeno srce, svojom dušom oplemenjujemo njenu dušu. Razmislimo li na koncu shvatimo da je ljubav jednostavno LJUBAV, da je ljubav smirenje u svjetlosnom zagrljaju potpune sreće, da je to jedina energija koju ćemo vjerovatno i umirući osjećati.
No, kao i uvijek, postoji jedan uvjet, ljubav ne smije u sebi sadržavati elemente pohlepe, koristoljublja, osvete, mržnje ni straha. Ona mora u sebi nositi dozu strasti i izrastati iz čistoga srca, tog čudesnog izvora potpune iskrenosti prema sebi samome. Ako to osjetimo onda ona postaje vrhunska svećenica i u trenutku umiranja je uz nas, pomaže nam krenuti na putovanje ka vječnosti.

http://dinaja.blog.hr/

Keine Kommentare: