taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Dienstag, 27. April 2010

Kristalna lubanja.


"Drevno proročanstvo kaže kako će, ako se trinaest lubanja ponovno ne okupi, svijetu 21. prosinca 2012. doći kraj. Znanstvenik iz 16. stoljeća, Cedric Owen, posljednji Čuvar jedne od lubanja, umro je kako bi njezina tajna ostala sačuvana. Gotovo pet stoljeća kasnije, tek vjenčani par Stella Cody i Kit O’Connor dešifrirat će Owenovu šifru, suočiti se s proročanstvom i početi potragu za skrivenom lubanjom, te se pritom zaplesti u borbu između čuvara lubanja i onih koji su odlučni uništiti ih i tako svijet privesti kraju. Napori Stelle i Kita da spriječe nadolazeću apokalipsu pretvorit će se u zastrašujuću, smrtonosnu, sudbonosnu borbu između dobra i zla, ali i borbu protiv vremena koje neumitno (i brzo) istječe do 21. prosinca."
Jedna od najistaknutijih britanskih autorica kriminalističkog romana, u svom romanu Kristalna lubanja miješa avanturu, nadnaravni fenomen, drevnu civilizaciju i kriptografiju kako bi stvorila napetu kombinaciju povijesti, mita i znanosti. Od tajni Maja, preko britanskog dvora u 16. stoljeću, pa do zastrašujućeg proročanstva o kraju svijeta, triler Mande Scott ostavlja nas bez daha i tjera na iščekivanje datuma koji je zagonetna i napredna civilizacija Maja označila kao kraj jednog vremenskog ciklusa, a s njime i svijeta kakav poznajemo.



Tajna kristalnog svijeta, tajna snage kristala, tajnovito, nikada dokazano djelovanje moći kristalnih kugli u kojima vidovnjaci vide prošlost i naziru budućnost, vjerovanje u snagu kristaloterapije, bajkovito opisivanje kristalnog dvorca u našim glavama, kristalnog labirinta u umno- osjećajnom svemiru naše svijesti, sve je to proizašlo iz mitova i legendi o drevnom  zagrljaju duše i materije. Poznata još pod nazivom Lubanja usuda (The Skull of Doom) ili Mitchell-Hedgesova lubanja, kristalna lubanja iz Lubaantuna jedna je od najzagonetnijih arheoloških pronalazaka. Iako je prošlo mnogo godina od njezina otkrića, znanost je pred teškim iskušenjima o istini njezine prošlosti, procesu njene izrade i njenoj mogućoj primjeni.
A možda se u toj čudesnoj tvorevini, koja je izrađena od čistog kristala bez primjesa stakla, uistinu krije sudbina čovječanstva. Možda njeni tajnoviti čuvari bdiju nad našim životima i nevidljivi tkaju kristalne čipke naših lubanja, a možda je sve tek samo iluzija kristalnih snova zanesenog ljudskog uma. Bez obzira na sve dosada napisano, bez obzira na neuspjele pokušaje razotkrivanja njene tajne, kristalna lubanja budi znatiželju i čuđenje u nama. Možda se istina ipak krije u misli:

"Najljepši je doživljaj susret s tajanstvenim. On je izvor svake stvarne umjetnosti i znanosti. Ko nikad nije imao ovo iskustvo, ko nije sposoban ni za kakvo oduševljenje i ko ne može da se zapanji od čudenja, on je isto kao mrtav. Njegove oči su zatvorene!"
Albert Einstein

http://dinaja.blog.hr/

http://xobelisk.net/index.php?option=com_content&view=article&id=96:kristalna-lubanja&catid=21:riznica-znanja&Itemid=98

Keine Kommentare: