taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Sonntag, 20. Juni 2010

Varijacije na temu, agonije i ekstaze u zagrljaju zlatnoga reza.





Zagrljaj duše i tijela, zagrljaj svjetlosti i sjena izrasta iz osnovnog zakona geometrije. Svaki i najmanji djelić tog prostora posjeduje svoju dužinu, širinu i visinu. Toj trodimenzionalnosti dinamika zlaćane spirale dodaje i četvrtu dimenziju, trajanje u sretnom trenutku spoznaje. Uranjam misaono u dubinu tih sićušnih prostora i u svakom od njih pronalazim vrulju osjećajne ponornice koja se ulijeva u veliku rijeku životne energije. Misaoni zlatni rez mi otkriva da je svaki djelić tijela isti u svojim svojstvima i da se u svakom od njih krije snaga osobnosti. Tada osjećam  na nisam suma dijelova nego cjelovito živo biće koje, da bi uistinu živjelo, mora slijedeći zakon zlatnoga reza osmisliti svoje postojanje u sretnom trenuku trajanja u rijeci vremena. Ćutim kako se djelovi duše i tijela ujedinjuju zlatnom spiralom misli o njima, dinamički osobni prostor sjedinjuje u sebi simetriju i asimetriju, postaje harmoničan entitet svjetlosnog zagrljaja svjetlosti i sjena, širi svoje granice, stvara nove dimenzije i postaje univerzum uma.





U najskrovitijem mjestu ljudskog postojanja, u dubini tijela, u onoj maloj čeliji satkanoj od svjetlosti i sjena iskri jedno budno oko koje oduvijek stražari na portama znanja, ljubavi i vjerovanja, na ulazu u našu bezvremenu dušu. Tajnovita iskra, ta vječna misaona tajna, satkana od pitanja što bez odgovora već milenijima kroz kristalni zamak ljudske svijesti kao lahor istine pušu i traže izvor sa kojeg je iznjedrena ta čudesna zvijezda sjajna. U riznici riječi, sjećanja i snova u skrovištu znatiželjnog uma se možda ipak drevna istina krije. Na putevima misaonog druma, na putu zlaćane spirale, vječno sunce zlaćanu svjetlost spoznaje sije i toplinom svojom svijesti naše ruku grije da u beskraju oceana neznanja nježnošću svojom usmjeri svilenkasta jedra galije znanja u osjećaja luku. Na pućini duše se grle davna mudrost i novoizrastajuća znanja, nebo spoznaje ih svjetlošću svojom zlati, zlaćana spirala svijesti dinamikom misli bljeska, vrtnju nebeskog vretena svojim sjajem prati i zakonom zlatnoga reza dušu i tijelo, zagrljajem znatiželje, žudnje, čežnje i ljubavi, u koljevku početka, u eksploziju boja, u fontanu života vrati.

http://zlatni-rez.blogspot.com/
http://dinaja.blog.hr/

Keine Kommentare: