taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Donnerstag, 7. Juli 2011

Medovina sna...







Oluja ruža, vrata vremena, arboretum sna i okus meda na usnama, ti vjerni čuvari uspomena me vraćaju u vrijeme prije vremena. Bila sam pustolov pred vratima sna, a onda u ekliptici trenutka osjetih ljubav, med i sol na usnama. Zaustavila sam se na rondou želja i osjetila toplinu tvojih dlanova, mekoću tvojih usana i žudnju tvoga srca. Ti si tu, uvijek si tu i pretačeš san u javu, postaješ lahor u mojoj kosi, miris u arboretumu života. Na levantu se rađa zlato i boji svako praskozorje ljepotom tvoga postojanja u meni. U zagrljaju duše i materije osjećam lepršanje osjećanja koji se roje oko košnice svijesti i pretvaraju se u medovinu spoznaje, uranjaju u ocean snova, u pogled očiju boje meda. Šaputao si stih iz poezije kiše,

Ispričat ću ti jednu davnu priču
u tom će mi pomoći moja muza
kol'ko se može kad se nekog voli
i čudna kako je poezija suza.

Niz tvoje lice sada teku rijeke
za nećim dragim što bez traga ode
a oči boje meda kriju lijepu tugu
i neku čudnu
poeziju vode

Odgovorih ti poezijom ruža.
Oči dječaka boje sna iznjedriše svjetli pogled na obali mraka i sunce probudi želju, uskovitla san, treptaji njegove zvjezdane duše, dotkanuše  je kao maestral u sutonu dnevne sparine, razbijajući tugu odlazećeg ljeta.
Zaboravimo sve što drugi govore,
zaboravimo sve što smo ikada čuli o ljubavi
jer
tuđe riječi su samo preplanulost od ljetnog sunca
ili rumenilo od zimskog vjetra
ili dobro napravljena frizura
ili kupljena haljina
ljubav dolazi iznutra,
kada pozrveniš
kada se zarumeniš,
kada zatreperi srce,
kada zadrhte ruke,
kada otkažu noge.

ljubav kao med sjedinjuje usne,
ostavlja tragove soli na tijelu
jer ljubav je uzburkano i mirno more
ljubav je tihi ocean pun kapljica sna.

Mi danas volimo medovinu naših drevnih snoviđenja i smiješimo se koprcanju sjenkovitih pokušaja dokazljivosti postojanja, njihovoj težnji izrastanja iz  tuđih snova u kojima su se hranili izričajem. Dragi moj pjesniče, tvoja poezija se još uvijek zrcali u sjenkastim svjetovima i dokazuje snagu tvoje pjesničke duše.  Sretna sam, da uistinu sam sretna jer osjetih ljubav i med na usnama i davno uronih u medovinu tvoga poetičnog sna.

"Odakle dolazi ljepota" Dijana Jelčić- Starčević, Zagreb, 1987.


http ://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=5555





Keine Kommentare: