taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Donnerstag, 14. Juli 2011

Nokturno sna...






Ono što je Tarkvinije Oholi u svom vrtu s makovim glavicama htjede kazati razumio je sin, ali ne i glasnik....Johan Georg Hamann
Život je zatvorio krug otvorajući putanju nezaustavljivosti prelamanja misli u osjećanje osjećaja. U neprestanosti vrtnje malene planete sve postaje prolaznost i trajanje u treptaju svemirskog oka. Promatram svitanje nove zore na dlanovima vječnosti i na pergamentu spoznaje čitam mudrosti ispisane disanjem anime mundi. Daljine nestaju, smanjene su razdaljine, fraktalnom geometrijom svjesnosti. Noć i dan zaokružuju trenutak i postaju scena ljubičastog sna koji budna sanjam. Tvoje snene oči su zrcala u kojima se ogleda ljubav na obalama drevih oceana kroz koje doplivasmo u ovo ovdje i ovo sada. Sa dna smo uzdigli školjku u koju je boginja sakrila zagrljaj pjeska i pjene. U pjenušavoj kupki Fortuninog daha mi ispiremo tuge i ispisujemo poeziju vode. Purpurna praskozorja objavljuju uskrsnuće bezvremenosti našeg uzašašća u ekliptiku sunca. S tijelima satkanim od  struna žudnje mi smo dvojnost u jednoti kozmičkog zakona. Darovao si mi Jerihonsku ružu kao znak besmrtnosti vjerovanja u san. Pospremila sam je u klijetku čežnje i ona živi otkucajima našeg vremena. Šapnuo si mi, svatko je velik u odnosu na veličinu koju ljubljaše. Ljubim te veličinom božanskog postojanja u tebi, odgovorih ti Kirkegaardski. Odreknućem od pohlepe i posesivnosti potpisali smo punomoć za sreću i postali svjesni stiha iz Longovih Pastoralia. Nitko sigurno nije umakao Erosu niti će mu umaći sve dotle dok ima ljepote i očiju koje to primjete. Postoje ljudi koji su nesretni prije nego to osjete, oni u svojoj neproživljenosti i kapljice sreće pretvaraju u gorki pelin koji ispijaju i nude cijeli život. Mislio si glasno prisjećajući me na vrijeme oluje ruža, na vrijeme strepnje i straha od osjećanja osjećaja ljubav. Bio je to nocturno onim noćima bez tebe, šapnuh, bila sam zarobljena u krletci drhtaja, bila sam sama sebi kritičar i zvjer. Johanes de Silentio je istkao cijelu filozofiju o neproživljavanju sreće, zaustavio si moju ispovjest. Da dragi moj pjesniče, a onda si došao ti i zatvorio kapije nepostojanja, otkinuo glavice makovima na margini života, izveo me iz doline tugaljivih uzdaha, doveo me na Elizejska polja puna mirisa tek procvalih ruža i darovao mi ljubičasta svitanja sna.





Keine Kommentare: