taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Montag, 16. Mai 2011

El Condor pasa....




Jučer je kiša prepolovila rožnjak i u vrtu ispred terase prosula smaragdni tepih pun sjećanja na majska jutra onih davnih snoviđenja u kojima se ogledalo proljeće ljubavi. Kada se stidljivo sunce ozrcalilo u poeziji suza, u vlatima trave, vidjeh jedno zgaženo srce. Nebo se nasmiješilo tarući tugu sa lica tog sjetnog trenutka. Nebeske usne su šaputale ditiramb vremenu poezije ruža, a jedna velika ptica je tražila svoje u prošloj jeseni ostavljeno gnjezdo u krošnji vječnosti. U zrcalima ludila i promjenjivosti trenutka vjetar je razmaknuo oblake iza kojih se ukazao kristalni most na kojem misli zaplesaše valcer sjećanja i razbiše tugaljivu sliku nostalgije za prohujalim vremenom. Sva pitanja koja su ostala bez odgovora zaokružiše horizont sonatom boja i iscrtaše nove koordinate srca. Velika ptica se vratila na početak priče o rađanju i umiranju ostavljajući za sobom svjetlucavi trag svojih lutanja zaboravom. U smirujućem lahoru začuh šapat njenog ranjenog  srca.




Ukrali su mi dušu dok sam sanjala ljubav,
srce okovali prijetnjama,
secirali slabosti,
govorili o grijehu,
o krvi, o nasljedstvu.
Nudili pomilovanje, gasili želje,
tražili dokaze i priznanje.
Bičevana njihovom istinom,
bez prava na svoju,
jer je moja krv zatrovana,
razotkrivena do delirijuma
s dugovima na strani dostojanstva
sakrih srce u njedra krvnika
da sjaj sunca ne oživi želje....




Sunce je osjetilo tugu i zaustavilo se u zjenici dana da isuši suze na njenom licu. Na vrhu trepavica je ostala zadnja kapljica boli u kojoj se zrcalila molba za pomilovanjem. Otišla  je tiho u neko drugo vrijeme, u neki novi san. Pjevušila je melodiju o velikoj ptici i nestala u zaboravu onih koji su joj krojili sudbinu. U tišini zenita majskog dana su se uskovitlala sjećanja na jedno tiho umiranje u raljama onih koji nisu osjetili tankoćutnost njene duše. Besmisleni ples nad ranjenim srcem je tutnjao eterom, a ona je kružila nad grobom svog imena i prosipala zlaćani prah oprosta. Preletila je bujicu boli i rodila se nova u zagrljaju svoje kristalno čiste duše.    

"Odakle dolazi ljepota" Dijana Jelčić- Starčević, Zagreb 1987.






Keine Kommentare: