taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Donnerstag, 19. Mai 2011

Između ovdje i tamo...

 





Ouroboros starogrčko ime simbola za vječno održavajuće i odvijajuće procese u prirodi. Ljubav je energija koja je iznjedrena iz velikog praska, titrajuća struna nebeskog vrtetena, nevidljiva nit nezaustavljiva u svom širenju, neuništiva u svom postojanju. Ljubav se širi prema "tamo", a to "tamo" u isto vrijeme potvrđuje i postojanje ovog "ovdje" iz kojeg ljubav izvire. Trenutak istinske spoznaje tog čudesnog osjećaja u kojem postajemo sami Ouroboros u našem osobnom prostor-vremenu. Razdaljina između "ovdje" i "tamo" je ljubav u  treptaju oka, u alkemijskom vjenčanju suprotnost, u  zagrljaju duše i materije. Ljubav se uvijek vraća "ovdje" u univerzum uma i možemo ju zamisliti, možemo je pretvoriti u misaono osjećajnu sliku ouroborosa jer svaki treptaj te energije polazi uvijek iz našeg "ovdje" i vraća mu se, da bi opet iz njega krenuo na svoje kružno putovanje. U univerzumu misaono- osjetilno- osjećajnog u nama naziremo njen kružni tijek kao mliječnu stazu koju za sobom ostavljaju zvjezde, kao vidljivi sjaj mjesečeva sjaja, kao iskrenje kristalno jasnih kapljica sreće, kao blješteće bisere izrasle iz sedefaste školjke naše duše, kao sliku našeg sretnog postojanja u trenutku ljubavi.





"Željeli smo ljubav raskomadati,
željeli smo biti jaki, neosjetljivi
površni.
Borili smo se protiv suza,
protiv nježnosti,
protiv snova.
Uništavali smo mogućnosti instinitnog
doživljaja,
podavali se nagonu.
Pod tušem zaboravljali dodire,
ispirali tragove, gorčinu i bol...."




To je bilo u vremenu oluje ruža, pjesma izrasla iz neznanja, nesposobnosti i nemogućnosti spoznaje istine sa početka priče. Bog reče, neka bude svjetlo. I bi svjetlo. Zatitralo je nebesko vreteno, dogodila se ljubav, neunišiva istina, svjetlo nad svjetlima. Danas je drugačije. Osluškujem tonove mjesečeve sonate i koračam kristalnim mostom koji povezuje nebo i zemlju, san i javu, svijest i podsvijest. U dubini duše naslućujem kadenu koja me usidrila u oceanu sna, bisernu kolajnu kojom sam vezana u mirnoj luci ljubavi. Osjećam kako se misaona prašina širi prostranstvima uma i sve u mi postaje blisko i istinski moje. Vidimo materiju sna, iz koje kao lava sukljala životna energija, ostavlja za sobom blještavi trag prošlosti, prelazi u različite geometrijske oblike i onda iznenada vidim kristalno jasnu sliku u kojoj naslućujem sebe u sretnom trenutku buđenja. Tonovi mjesečeve sonate prelaze u ljepotu jednog novog sna, sna za Elizu , jednog davno komponiranog sna o ljepoti ljubavi i ja osjećam kako se u meni budi uspavani ritam i vidim kako bol, onaj nepozvani gost na slavlju osjetila, tajanstveni stranac sa početka priče, nespretnim koracima nestaje iz života. Ljubav, ta čudesna energija ispisana  notama srca, pretočena u vječne melodije, je energija kojom povezujemo sve karike životnog lanca, pobijeđujemo sve utvare i sva nesvjesna stanja, osjećamo Ouroborosa u sebi, taj vječni simbol neuništivosti ljubavi.


"Odakle dolazi ljepota" Dijana Jelčić- Starčević, Zagreb, 1987.




Keine Kommentare: