taj odbjegli titraj Kronosova oka skriven u dubini mene, u još uvijek nepoznatim širinama, u nepreglednim osjećajnim pustinjama blješti očima tuđim nevidljivo zdanje, čudesna zgrada sanjanih istina, kristalni dvorac umom zaboravljenih susreta, drhtava riznica puna lijepih sjećanja. Tu iza zrcala svijesti, u za druge nedohvatnim daljinama, rijeka života nečujno žubori, iskre kapljice kao ljubavno znanje, neizgovorene, tek naslućene tajne o kojima mi boginja u meni o vječnosti govori.

Montag, 15. November 2010

Varijacije na temu, agonije, ekstaze i inicijacija duše u kristalu dječakova sna.





"Samo tebi, tek rođeni, ove riječi, samo tebi. Samo tebi. Ova zastava između dva boja krvava. Tebi pišem ovu pjesmu. Samo tebi, tek rođeni, pjevam odu o ljubavi još ne spoznatoj i u ime plemena pružam ruke koje zora tvog rođenja već obasjava. Pristižem žuborom potoka bistrog i brzacima rijeka, skrivena u vjetru, stopljena s njim ja sanjam bogojavljanje u sebi. Pogledaj moj san, njime sloboda kormilari. Na nebu se rađa sunce i miruje u korijenu trava, a mene već čeka daleki put i oblaci lutalice. Vilinski ples u slavu tvog rođenja, simfonija iznad mora što moj san brani. Ne lete samo ptice. Gledam zemlju u letu, nebo svira budnicu tebi tek rođenom, ja čekam da san postane java. Tebi pišem ovu pjesmu. Samo tebi, tek rođeni, pjevam odu o ljubavi i u ime plemena pružam ruke koje zora tvog rođenja već obasjava."
Podno planine u malenoj pećini se u svitanje rađa djete. Kralj plemena stoji pored koljevke i miluje čelo svog sina. Starac sjede brade, nevidljiv u jutarnjem povjetarcu, promatra koljevku i vile koje se spustiše da budu čuvarice djetetova sna.
"Kada krenu uz planinu, osvjetli im put." šapnu vjetar Zori, vili svitanja " ti budi dječakova sudbina jer se rodio u tvom carstvu."
Pleme, još nezatrovane krvi, sjedi na vrhu zadnje planine i sluša tišinu svojih tek začetih misli. Ljubav, energija kojoj još nisu imena dali, buja u njihovim srcima. Širina plavetnila zatvorena u ono što im oči vide izmišlja novu riječ. Beskonačnost se otvori pred njima nakon dalekog lutanja mračnim šumama i dolinama bez horizonta. Na početku puta su krenuli prema suncu vjerujući da će u njegovoj maglovitoj ljepoti pronaći trenutak smirenja. Planine su se smjenjivale, snjegovi su zatvarali prolaze i ostavljali tragove njihova umiranja. Sunce ih je čekalo tamo u plavim daljinama, iza sljedećeg vrha i oni su se ponovo spuštali, u dolinama čekali da okopne snjegovi. Stoljeća su se smjenivala, vrhovi ostajali za njima i novi se uzdizali. Činilo im se da su sve bliže suncu i da će ga na zadnjem vrhu i dotaknuti.
Podno planine se širila velika voda koja je doticala nebo. Sunce je, još uvijek daleko, sjalo drugačije i bilo nekako bliže.
"To je mjesto na koje nas je poslao starac sjede brade." reče kralj
"Ali mi nismo stigli do sunca." reče dječak velikih tamnih očiju.
"Stigli smo na vrata njegova carstva." šapnu mu majka "kada se spustimo sa planine ono će nas zagrliti kao svoje podanike."
I pleme krenu ka velikoj vodi.
Dječak je zavolio uvalu u kojoj sagradiše dom. Postao je podanik sunca, jutrom bi pozdravljao njegovo izlaženje, a uvečer bi mu zaželio dobar san. Bio je prvi mali princ i živio je na planeti svoga sna nedotaknut strahom od nepoznatog. U sunčanom dvorcu su vile bdile nad njegovom sudbinom.

Slika, Jospehine Wall

http://pjevaju-vile-slovinske.blogspot.com/
http://pjevaju-vile-slovinske.blogspot.com/2008/02/pjesma-tek-roenom.html
http://requiem-ljubavi.blogspot.com/
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=10466

Keine Kommentare: